miércoles, 2 de enero de 2008

LA TERRA DE BACUS

El turisme del vi a Espanya s’enlaira

Com a Califòrnia, França o Itàlia, al nostre país està prenent embranzida una nova manera de fer turisme a través del vi. La fórmula té el seu atractiu: combina les visites als cellers amb la bellesa dels indrets que els allotgen.

Els cellers de la Rioja han pres nota del potent, i també , profitós atractiu turístic que representen els cellers del napa Valley a California o els châteaux francesos. Segurament, es tracta de la regió espanyola amb l’oferta d’enoturisme més completa i atractiva, que es presenta a més en un embolcall molt llaminer; uns quanta arquitectes estrella de panorama internacional, com ara Ghery o Calatrava, ja han deixat la seva empresta a les terres de la Rioja. La segueixen de proa altres zones espanyoles de gran tradició vinícola, com ara el Penedès, la Ribera del Duero, el Somontano o Jerez, que han confeccionat rutes lligades al vi que ofereixen la possibilitat de submergir-se en la cultura, la tradició i els costums de cadascun dels territoris. Aixa doncs, s’organitzen passejos per les vinyes tant a peu com a cavall o en bicicleta, es preparen tasts de vins i cursos de maridatge, es fan recorreguts pels cellers per mostrar els secrets de la vinificació i, al mateix temps, s’inauguren nous allotjaments amb encant, restaurants amb una Excel•lent oferta gastronòmica, botigues especialitzades on comprar els vins i centres amb tractaments d’enoteràcia. D’altra banda, l’època de la verema, quan l’olor a vi ho omple tot, els visitants poden participar en la recollida i el trepig dels raïms, la qual cosa, segons asseguren els experts, és un recomanable remei per a l’estrès.

LA RIOJA D’AUTOR


La Denominació d’Origen Qualificada Rioja, que abraça la Rioja i el sud de Navarra i de a província d’Àlaba, és un dels espais amb més iniciatives relacionades amb el turisme del vi.
Amb els 218 cellers repartits entre proa de quinze municipis, la comarca de la Rioja Alabesa és una terra plena de possibilitats per als interessats en els vins. A més a més, les noves propostes arquitectòniques de la zona son una prova evident del creixent prestigi internacional que està adquirint aquesta regió. Cal remarcar la Ciutat del Vi, que el famós Frank Ghrey ha creat per a Marquès de Riscal a Elciego i que inclou el complex hotel Riscal, així com la nova bodega d’Ysos, de Santiago Calatrava a la veïna Laguardia. Però, juntament amb aquests cellers avantguardistes tan espectaculars i moderns n’hi ha alguns altres molt més tradicionals. A Laguardia, capital de la Rioja Alabesa, el subsòl de la qual és un autèntic laberint de galeries i passadissos, val la pena visitar El Fabullista, un dels cellers subterranis més grans i més be conservats on s’elabora el vi de manera artesana. D’altra banda, val la pena visitar el centre temàtic del vi Villa Lucía.
Un cop a La comunitat de la Rioja, les opcions es multipliquen. Hi ha, per exemple, les Bodegas Corral, a Navarrete, on és un autèntic plaer passejar entre les vinyes. També hi ha la possibilitat de visitar Haro, on l’arquitectura Zaha Hadid ha deixat la seva empresta en un edifici de la firma López de Hereia. A més a més, resulten molt interessants les propostes de la Rioja Turismo com ara el Vinobus, que des de Logronyo fa recorreguts a través de diversos cellers, o les Nits de Vi i Estrelles. Després de la visita als cellers val la pena arribar fins als monestirs de Suso y Yuso, a San Millàn de la Cogolla, i passejar pels carrers de Santo Domingo de la Calzada. I , per refer-se, no hi ha res millor que gaudir d’un plat de patates amb xoriço o d’unes delicioses costelletes de xai rostides al sarment, dos dels plats més típics de la zona.
Navarra tampoc es queda enrere en l’àmbit de la promoció de les seves zones vinícoles. Cal destacar el Señorio de Arizano, el nou temple de Bodegas Chivite, obra de Rafael Moneo, a Estella. Molt a prop, a Echauri, hi ha el Señorío de Otazu i a Añorbe, Bodegas Nekeas. Aquest celler compta amb unes magnífiques vistes sobre la vall de Nekeas compostes pels diferents vessants de les vinyes de la propietat. A Olite hi ha la possibilitat de gaudir d’una visita al seu Museu del Vi.

3 comentarios:

Francesc dijo...

Carai Roser veig que domines bastant bé el territori del vi...jeje jo sóc bon amant del vi també, però és un tema que no he aprofunditzat com la cuina, però veig que tu sí¡Espero doncs que m'ensenyis els teus coneixements algun dia, i si cal anar algun celler si va¡jeje
Per cert espero la teva invitació al Sant Pau encara, m'han dit que ets una gran amiga de la Ruscalleda, aviam si ens pot colar...jejeje, el preu per mi no importa si només es fa un cop,simplement per provar.
Doncs res wapa espero que acabis de passar unes bones festes, i tranquila per lu d'erasmus anirà de conya¡¡

Manelus dijo...

M'he llegit el teu post amb una copeta de Cabernet Sauvignon per ambientar la lectura. He gaudit doblement ;P

DonAire dijo...

EStaria bé situar algun enllaç. Molt bon post